werkwijze


WERKWIJZE

We starten met een intake waarin we kennis maken en ik je help jouw hulpvraag helder te krijgen. Al snel zullen we naast de gesprekken aan de slag gaan met aanraak- en ervaringsoefeningen. Meestal neem ik drie sessies de tijd om samen de intake af te ronden. Hoe lang het traject vervolgens duurt hangt af van jouw situatie en wensen en ik zal eerlijk aangeven hoe ik het proces voor me zie.

AANRAKING

Omdat aanraking de meest directe vorm van contact is en haptonomie ‘contact’ in de breedte onderzoekt, maken we binnen de haptotherapie veel gebruik van aanraking. Het geeft inzicht in wat die vorm van aanraking bij jou teweeg brengt. Vind jij het bijvoorbeeld lastig om beslissingen te nemen als je onder druk staat, dan laat ik je letterlijk ervaren hoe jij omgaat met druk. Wanneer ervaar je überhaupt druk en wat denk, voel en doe je op die momenten? Hoe beweeg en reageer je als ik bijvoorbeeld letterlijk druk zet op je rug?

ERVARINGSOEFENINGEN

Ook kunnen we oefeningen doen, eventueel met materialen zoals hoepels, ballen, matjes en bokshandschoenen. Hoe vind jij bijvoorbeeld balans wanneer je op een grote bal gaat zitten? Of kun je je echt boos voelen door met bokshandschoenen op een matras te slaan?

BEWUSTWORDING

Je zult zien dat je je van heel veel dingen niet bewust bent en ik help je dit zo concreet mogelijk inzichtelijk te krijgen. Samen gaan we aan de slag om jou situaties te gaan leren herkennen en dan jouw rugzak te vullen met dingen die jou verder helpen.

Het doel is dat jij in je dagelijks leven je eigen patronen gaat herkennen, niet alleen bij mij in de praktijk of op de behandeltafel. De oefeningen die wij doen vertalen we zoveel mogelijk door naar de praktijk. Daar help ik je bij door helder terug te geven wat ik van jou waarneem, wat ik daarbij ervaar en ik zal jou uitvragen naar jouw ervaringen, gevoelens en gedachten.